Imprenta Tornero

Hi ha un comerç a Nou Barris que desafia les normes de l’espai-temps. Aquest és Imprenta Tornero, un negoci que ha mantingut la seva essència al llarg del temps i en el que és possible copsar l’autèntic art de la impressió.
Imprenta Tornero
3 de agosto 2022
Per Javier López
Fotografies Xavi Torrents

Travesses la porta d’Imprenta Tornero i ensumes un aroma especial: tinta i paper floten en l’espai en un escenari invisible de sensacions infinites. Un aroma que les noves generacions no tenen el privilegi d’identificar, però els que hem crescut entre pàgines de revistes, diaris, fanzins, cartells i albarans que signaven en els treballs d’estiu, ensumem com si fos tòfona negra.

L’aroma va parella a una simfonia. La de les antigues impressores en funcionament que sonen com si el techno de Detroit s’hagués inventat en aquest humil racó de Barcelona. Un ritme perfecte i maquinal que es podria ballar a les fosques a la recerca de la il·luminació. El so de l’enginyeria del passat.

Encara que la digitalització és un monstre que ha devorat el sector de la impressió, Imprenta Tornero encara funciona com si vivíssim als anys 70s i els carrers estiguessin decorats amb cartells de sindicats i propaganda subversiva contra el senyoret del bigoti. Les seves màquines, indestructibles i incansables, continuen imprimint com es feia en aquells temps. I… màgia! Encara hi ha clients que prefereixen aquests processos mecànic-artesanals. “Continuo treballant en un nínxol de mercat molt específic, que és la impressió de factures, albarans, sobres, talonaris. Encara que puc imprimir gairebé de tot, perquè la qualitat d’impressió d’aquestes màquines és incontestable”, assegura Juan Tornero, gerent del negoci.

El seu pare va fundar l’empresa fa més de 50 anys i ell ha continuat imprimint amb lletres d’or la història d’aquesta impremta que es resisteix a acceptar les lleis del món actual

I que sigui per molts anys.

Imprenta Tornero
Barcelona Convida 001 →
Publicitat
Barcelona Convida 001 →