Naturdescans La Garrotxa
Naturdescans és un comerç situat en el barri d’Horta Guinardó, dedicat al descans dels clients des de l’any 1924. Un negoci quasi centenari que va camí de la cinquena generació dedicat a l'ofici de la matalasseria.
Entrevista de Javier López
Fotografies Xavi Torrents

La història de Naturdescans La Garrotxa es remunta al 1924!

I ja anem per la cinquena generació. Tinc la sort que el meu fill Àlex continuarà amb la nissaga. L’oncle-avi del meu pare va fundar la botiga i la va anomenar Matalasseria La Garrotxa, en nom del carrer on es trobava. I així es va anomenar durant molts anys. Vam canviar el nom a Naturdescans per a modernitzar el negoci. En el local actual (Passeig Maragall, 78) estem des de l’any 1998.

Què oferiu a la vostra botiga?

Venem tot el que fa referència al descans: matalassos, roba de llit, somiers, canapès, arcons, coixins… Tot allò que garanteix un bon descans. El que considerem important és personalitzar la venda d’aquest producte. La nostra raó de ser es basa en la venda satisfactòria al nostre client. És la nostra prioritat, i el que defineix la nostra manera de fer i de pensar.

Com fer-ho en un negoci com el vostre?

No s’han de fer invents ni utilitzar fórmules que vagin bé a tothom. El descans és extremadament personal, i entren en joc molts factors: complexió de la persona, sensació tèrmica, si t’agrada dormir en un llit més dur o més tou o disposes d’un pressupost o un altre. Nosaltres mai venem el que ens interessa, sinó el que necessita el client.

Què s’ha de tenir com a botiguer per a dirigir un negoci com aquest?

Esperit. La matalasseria és un ofici que comença de molt enredera. Nosaltres pertanyem a un gremi que es va crear el 1444. Un gremi, del qual tinc l’honor de ser el president. En aquells moments era un ofici compartit. La cosa va anar avançant i el matalasser va evolucionar. Des del segle XV fins ara ha canviat de manera absoluta. Hi ha una cosa que no ha canviat: tothom quan es fica el llit el que vol és descansar. I aquí és on està el teu esperit: una conjunció entre coneixement del medi i entendre el que has d’oferir als clients.

El descans és extremadament personal, i entren en joc molts factors. Nosaltres mai venem el que ens interessa, sinó el que necessita el client.

Escollir matalàs no és feina fàcil…

És una compra molt importat, ja que és un producte que et durarà uns 10 anys. Gràcies a deu, tenim clientela suficient, i a més fidel, per poder viure amb aquesta recurrència tan laxa. A Naturdescans podem disposar de fins a 400 matalassos diferents per oferir als nostres clients. Si el matalasser sap del que parla, cosa que és bastant important, pot arribar a recomanar un producte o un altre al client en funció del que li demani.

Com veu el futur del seu negoci?

El més crucial és que ja tenim la pròxima generació assegurada. Ara hem de continuar treballant perquè la gent sigui conscient que les botigues de barri també som expertes i estem a l’ordre del dia. El missatge que volem donar és que som un comerç amb molta tradició i experiència, sabem el que passa en el sector pel que fa a tendències, materials, nous productes. També visitem fires i explorem noves tendències.

Com dorm un matalasser?

Gràcies a deu, dormo molt tranquil, no tinc cap remordiment, dormo un matalàs en un dels millors del mercat, però no vol dir que sigui ideal per tothom. No existeix el millor matalàs, perquè hi ha moltíssima varietat: d’espuma, de làtex, i ara torna fins i tot ha tornat el matalàs de llana. El millor matalàs és aquell que s’adapta a les teves condicions i necessitats. I la nostra feina és trobar-ho per a cada client.

Naturdescans La Garrotxa
Barcelona Convida 001 →
Publicitat
Barcelona Convida 001 →
Fes clic als punts per a més informació