Lámparas Herrero

Hi ha un indret a Nous Barris ple de llum. Una botiga que porta il·luminant la vida dels veïns i les veïnes del barri i, en definitiva, compradors amb criteri d’arreu de Catalunya. Aquesta és la història de Lámparas Herrero.
Lámparas Herrero
12 de septiembre 2022
Per Javier López
Fotografies Xavi Torrents

Tot va començar el 1956 quan Celestino i Francisco Herrero van obrir una botiga al cor de Via Laietana. Eren el pare i l’oncle de l’actual gerent, Francisco Herrero. Al principi el negoci es va centrar en l’incipient sector dels electrodomèstics, però al cap de poc vam virar el seu “core business” a la il·luminació. El motiu? El sogre de l’oncle tenia una fàbrica de làmpades. Queda clar… a mitjans del segle XX els estudis de mercat es limitaven a les necessitats i conveniències del cercle de vida primigeni.

El negoci anava bé, però va arribar un moment que els fundadors es van jubilar. És quan va entrar en joc Franciso Herrero, el nostre protagonista. Fins avui. Fins a aquest 2022 en el qual la segona generació d’aquesta empresa fa 26 anys al capdavant del negoci. La filla de Francisco continuarà amb la nissaga i ja treballa de valent a la botiga.

El comerç local i genuí pot estar tranquil: la llum dels Herrero seguirà brillant amb força.

Les coses han canviat molt des de llavors, i ara el mèrit resideix en seguir en actiu. “Estem en un bon moment, tenim bones vendes i continuem al peu del canó en un barri on fa anys hi havia 7 cases d’il·luminació. Ara només quedem nosaltres”, explica Francisco.

El secret de la seva permanència és combinar les vendes en la botiga física amb les del seu e-commerce. I un aspecte clau: el servei de reparació i postvenda. “Fa molts anys que estem en actiu i abans fabricàvem làmpades. Gràcies a això tenim maquinària i recursos que ens donen avantatge per damunt de la resta a l’hora de reparar material. A més, si el client ho demana l’instal·lem el que compri”, afirma Francisco.

El present és el futur

A Lámparas Herrero actualment treballen sis persones. El negoci se sustenta de les vendes de la botiga física i de la digital. Ara funcionen plenament com a distribuïdors, tot i que van estar molts anys fent feina també com a fabricants. “L’entrada en joc de la Xina ho va rebentar tot”, assegura en Francisco. “Però treballem amb producte de multinacionals alemanyes, belgues i austríaques; garantim una gran qualitat”, afegeix.

Aquesta diferenciació de qualitat els permet tenir una clientela fidel, des de particulars fins a professionals com els empresaris de reformes o interioristes. Competeixen contra les grans cadenes en el segment de petit i mig preu (Ikea, Maison Du Monde, Leroy Merlin), però asseguren que no els guanyen en un factor determinant: “Cap d’aquestes marques tenen 60 anys d’experiència en el sector de la il·luminació, i no tenen la mateixa informació que nosaltres”.

Amb tot aquest expertise que atresora Lámparas Herrero, és quasi imperatiu preguntar què és el que ha de tenir un negoci com el seu per mantenir-se en forma al llarg dels anys, com si en Francisco fos l’oracle-meravella del petit comerç. Ell respon sense pèls a la llengua: “Has de ser a un bon carrer comercial, tenir un bon magatzem (pensa que la nostra botiga és de 120m2 i de magatzem en tenin 400m2), i portar-ho a la sang. Jo de petit ja muntava llumetes i també vaig estar 20 anys treballant per a una empresa en la qual vaig agafar molta perspectiva de com dirigir un negoci. El comerç no és només comerç, pots ser botiguer o decidir tractar la teva botiga com si fos una gran empresa. Jo faig el segon”, explica el màster Herrero.

Pragmatisme abans que sentimentalisme

Francisco és un home de negocis de la vella escola. Directe, pragmàtic i amb una simpatia i seguretat contagiants. Ell sap que els sentiments, molt sovint, no són bons per als negocis. Ell ho certifica: “No soc sentimentalista, estic aquí per guanyar diners i fer que la meva gent es guanyi bé la vida. Si alguna cosa no funciona: doncs fora”, assegura. I aquesta serenor i franquesa també l’aplica en el tracte amb els seus proveïdors. “Jo seré una botiga de barri, però també soc conscient que Phillips sense mi, no col·loca ni una sola bombeta a Nou Barris. S’ha de tenir aquesta mentalitat enfront de les grans marques. Aquesta mentalitat t’ajuda a ser competitiu. I és fonamental dominar el tema de compres i rappels, és bàsic per negociar amb garanties amb qualsevol proveïdor”, assegura Francisco.

Lámparas Herrero
Barcelona Convida 001 →
Publicitat
Barcelona Convida 001 →